نيني سايت
ارائه خدمات روانشناسي

غذا دادن به كودك از جمله وظايف اساسي والدين است. همانطور كه كودك شما رشد مي‌كند، نيازهاي تغذيه‌اي او نيز به همراه آن افزايش مي‌يابد. در طول دو سال اول، تا 75% از هر وعده غذايي صرف ساختن مغز كودك شما مي‌شود. از اولين روز تولد تا 6 ماهگي، كودك شما مي‌تواند تمام مواد مغذي مورد نياز براي رشد و تكامل را از شير شما دريافت كند. او به هيچ چيز ديگري نياز نخواهد داشت. زماني كه كودك به 6 ماهگي مي‌رسد از آن به بعد تا سنين بالاتر، رشد و تكامل او به انرژي و مواد مغذي بيشتري نياز دارد. بنابراين بايد شروع به دادن غذاهاي ديگر غير از شير بكنيم. در اين مقاله سعي داريم بيشتر به مساله غذا دادن به كودك بپردازيم.

غذا دادن به كودك

غذايي كه كودك شما مي خورد، به رشد و تكامل او كمك مي كند. شيرخواراني كه با شير مادر تغذيه مي شوند، هر روز 8 الي 12 بار شير مي خورند. اما شيرخواراني كه با شير خشك تغذيه مي شوند، حدود 6 الي 10 بار در روز تغذيه مي شوند. در حدود 6 ماهگي مي‌توانيد شروع به تغذيه با برخي از غذاهاي جامد بكنيد. شروع عادات غذايي خوب در اين مراحل، به تنظيم الگوهاي غذايي سالم براي كودك‌تان كمك بسياري مي كند. رژيم غذايي كودك بايد بر اساس آمادگي، مهارت‌هاي تغذيه و سن رشد او باشد.

غذا دادن به نوزاد

الگوي تغذيه نوزاد مي‌تواند غيرقابل پيش بيني باشد. در ادامه به شما توضيح مي دهيم كه چه زماني و چگونه به نوزاد خود غذا بدهيد. نكات زير را در خصوص تغذيه نوزاد در نظر بگيريد.

 

🔸 نوزاد خود را از روي نشانه هايي كه دارد تغذيه كنيد

بيشتر نوزادان به 8 تا 12 بار در روز، نياز به تغذيه دارند (تقريبا هر دو تا سه ساعت يكبار). به دنبال علائم اوليه آمادگي براي تغذيه باشيد. نشانه هايي كه بايد براي غذا دادن به كودك خود توجه كنيد به عبارتند از:

📌حركت دست ها به سمت دهان

📌مكيدن مشت ها و انگشتان

📌ضربه زدن لب ها به هم

📌هياهو و گريه

 

🔸 انتظار تنوع در الگو و ميزان غذاي نوزاد داشته باشيد

نوزاد شما لزوما هر روز يك مقدار غذا نمي‌خورد. در طول رشد، اغلب در دوتا سه هفته پس از تولد ممكن است نوزاد شما در هر بار تغذيه بيشتر خواهان غذا باشد. بنابراين توصيه مي شود به علائم گرسنگي كودك بيشتر توجه داشته باشيد.

 

🔸 به غرايز خود و نوزادتان اعتماد كنيد

ممكن است نگران اين باشيد كه نوزادتان به اندازه كافي غذا نمي خورد. اما نوزادان معمولا به اندازه نيازشان غذا مي خورند. روي مقدار يا دفعات غذاي مصرفي نوزادتان تمركز نداشته باشيد. در عوض به نشانه هاي ديگري از جمله: افزايش وزن ثابت، رضايت بين تغذيه، در روز پنجم پس از تولد حداقل شش پوشك خيس و سه بار مدفوع در روز توجه كنيد. بنابراين با توجه به اين نشانه ها و با وجود غذا دادن به كودك ، اگر كودك شما وزن مشخصي اضافه نمي‌كند يا كمتر از 5 الي 6 پوشك در روز خيس مي كند، مي‌توانيد از يك پزشك متخصص مشورت بگيريد.

بهترين زمان غذا دادن به كودك

بسياري از متخصصان توصيه مي‌كنند كه در شش ماه اوليه، فقط به او شير مادر يا شير خشك بدهيد. بعد از شش ماهگي مي توانيد كم كم تغذيه ديگر را اضافه كنيد. با اين حال، برخي از كودكان ممكن است بين 4 تا 6 ماهگي آماده شروع غذاهاي جامد باشند. (به خصوص اگر مادري نمي تواند از سينه خود به كودك شير دهد و كودك تمايلي به خوردن شير خشك ندارد). رشد هر كودك متفاوت است. بنابراين در اينجا نشانه هايي وجود دارد كه با در نظر گرفتن آن ها متوجه مي شويد كودكتان از نظر رشدي براي غذاي جامد آماده است يا خير:

  • مي تواند بدون تكيه گاه روي صندلي صاف بنشيند
  • كنترل خوبي روي سر خود براي مدت طولاني دارد
  • كودك پس از 8 الي 12 بار شيردهي همچنان براي تغذيه بيشتر مشتاق است
  • به راحتي دهانش را براي پذيرش غذا با قاشق باز مي كند
 

كودك من سر سفره غذا نمي خورد و بعد از آن غذا مي خواهد، آيا بايد به او غذا بدهم؟

اين كه كودك شما در زمان مشخص شده احساس گرسنگي نكند و در وقت هاي ديگر از شما غذا بخواهد طبيعي است. غذا ندادن به كودك و اجبار او در خوردن غذا در ساعات مشخص اصلا توصيه نمي‌شود. غذا دادن به كودك نه تنها در رشد او بلكه در روان او نيز تاثير دارد.

متخصصان، غذا دادن به كودك زير دو سال را بدون هيچ قيد و شرطي ضروري مي‌دانند. به مرور زمان و با استفاده از ترفندهاي مختلف مي‌توانيد زمان ها را نظم دهيد و او را به غذا خوردن در ساعات مشخص عادت دهيد. اما هرگز اين كار را با تنبيه و زور و يا گرسنگي دادن به كودك انجام ندهيد.

غذا دادن به كودك با مواد متنوع

كودكان نسبت به غذاهاي مختلف مقاومت زيادي دارند. آن ها معمولا از خوردن غذاهاي جديد امتناع مي‌كنند و والدين نيز براي كاهش تنش ها كوتاه آمده و غذاهاي محدودي را تهيه مي‌كنند. اين كار باعث مي‌شود كه فرزندتان در سال هاي آتي نيز مواد غذايي مورد نياز را دريافت نكند. پس بهتر است از همان سنين كم او را با طعم هاي مختلف آشنا كنيد. براي اين كار با درست كردن غذاها به طعم هاي مورد علاقه او به مرور طعم ها و مواد غذايي جديد را به وعده هايش اضافه كنيد.

قانون كليدي كه والدين بايد در مورد غذا دادن به كودك در سنين بالاتر رعايت كند

جاي تعجب ندارد كه والدين براي درك معناي تغذيه سالم و مناسب به كمك نياز داشته باشند. پيروي از برخي دستورالعمل ها مي تواند به شما كمك زيادي بكند. در ادامه 5 نكته كليدي را در مورد غذا دادن به كودك مي‌خوانيد.

 

1️⃣ اصرار نكنيد كه غذا را تا ذره آخر بخورند

اجازه دهيد بچه ها وقتي احساس سيري مي كنند، به زور چيزي نخورند. بسياري از والدين، اعتقاد به بشقاب تميز دارند. اما اين رويكرد به بچه ها كمك نمي كند. اگر وقتي احساس سيري مي كنند به بدن خود گوش دهند؛ احتمال پرخوري در كودكان كمتر به وجود مي‌آيد.

 

2️⃣ منوي كودكان را تغيير دهيد

چه كسي مي گويد كه كودكان فقط شيريني، فست فود يا… را دوست دارند. براي غذا دادن به كودك اجازه دهيد كودكان غذاهاي جديد را امتحان كنند. غذاهاي متنوعي براي آن ها درست كنيد تا بتوانند تمايلاتشان را به چالش بكشند.

 

3️⃣ از غذا به عنوان پاداش به كودكان استفاده نكنيد

وقتي از غذا براي پاداش به بچه ها يا ابراز محبت استفاده مي كنيد، آن ها به اين روش عادت مي كنند. همچنين ممكن است شروع به استفاده از غذا براي مقابله با استرس يا ساير احساسات كنند. به جاي پاداش هاي غذايي، آغوش، تمجيد و توجه را به او پيشنهاد بدهيد. اين گونه به او ياد مي‌دهيد كه غذا خوردن لازمه زندگي است و ارتباطي با ساير مسائل ندارد.

 

4️⃣ استفاده از رايانه را محدود كنيد

محدود كردن رايانه غذا دادن به كودك را آسان تر مي‌كند. با اين كار،  آن ها را به فعاليت بيشتر تشويق مي كنيد. طبق تحقيقات، كودكاني كه تماشاي تلويزيون را كم و استفاده از رايانه را محدود مي كنند، درصد چربي اضافي بدنشان كاهش مي يابد. به اين دليل كه كارهاي فعال تري براي انجام پيدا مي كنند. از طرفي هر چقدر بيشتر فعاليت كنند، بيشتر مشتاق غذاهاي مقوي مي شوند.

 

5️⃣ الگوي مناسبي باشيد

بچه ها رفتار شما را تكرار مي كنند. اگر الگوي مناسبي باشيد و سالم غذا بخوريد آن‌ها نيز ياد مي گيرند. هنگام تلاش براي آموزش عادات غذايي خوب و غذا دادن به كودك ، خودتان نيز آن ها را رعايت كنيد. ميان وعده هاي مغذي را انتخاب كنيد، پشت ميز غذا بخوريد و وعده هاي غذايي را حذف نكنيد.

هنگام غذا دادن به كودك به موادي كه احتمال خفگي دارند توجه كنيد

براي غذا دادن به كودك بايد به توانايي او در جويدن و هضم نيز توجه كنيد. پيش از آنكه دندان درآوردن بهتر است غذاهاي نرم و پوره به او بدهيد. هر چه سن كودك كمتر باشد پوره هاي رقيق تر مناسب تر است. پس از دندان درآوردن نيز همچنان او توانايي گاز زدن و جويدن را كامل ندارد، پس غذاي او را به تكه هاي كوچك تر خرد كنيد.

 

سخن آخر

همانطور كه مي‌دانيد، ميزان غذاي دريافتي كودك با رشد او تغيير مي كند. نوزادان تا قبل از 6 ماهگي تنها از شير مادر تغذيه مي كنند. اما از 6 ماهگي به بعد مي‌توانند غذاهاي ديگر را هم امتحان كنند. اما معمولا تا 2 سالگي در كنار غذاهاي جامد، شير مادر بايد مصرف شود.

حتي براي برخي از كودكان در سنين بالاتر، شير يكي از موارد اصلي در رژيم غذايي مي باشد. اگر قوانين اساسي غذاي كودكان را بياموزيد، كل تلاش شما براي كمك به تغذيه سالم كودكتان آسان تر مي شود. اما اگر با توجه به مواردي كه در بالا ذكر كرده ايم در خصوص غذاي كودكتان مشكل داريد، مي توانيد با متخصصان تغذيه در اين مورد مشورت كنيد.

براي دريافت مشاوره در زمينه غذا دادن به كودك مي‌توانيد در هر ساعت از روز براي مشاوره تلفني كودك از طريق شماره 02191002360 با برترين متخصصان كلينيك تخصصي ني ني مايند تماس حاصل نماييد.

امتیاز:
بازدید: 0
برچسب:
:
[ 1402/1/17  ] [ ۲۱ ] [ ninimind ] [ ]
[ ]
.: Weblog Themes By sitearia :.

درباره وبلاگ

نويسندگان
نظرسنجی
لینک های تبادلی
فاقد لینک
تبادل لینک اتوماتیک
لینک :
خبرنامه
عضویت لغو عضویت
پيوندهای روزانه
لينكي ثبت نشده است
پنل کاربری
نام کاربری :
پسورد :
عضویت
نام کاربری :
پسورد :
تکرار پسورد:
ایمیل :
نام اصلی :
آمار
امروز : 0
دیروز : 0
افراد آنلاین : 10
همه : 0
چت باکس
موضوعات وب
موضوعي ثبت نشده است
امکانات وب